lördag 28 april 2012

Snabba enkla recept...

Okej, här kommer två av mina favoritrecept  i matväg. Absolut inget för kräsna finsmakare. Inga kulinariska läckerheter här inte. Endast vanlig enkel vardagsmat, som passar bra i dessa tider.
Vissa må ägna flera timmar i köket men det gör dock inte jag. På våren och sommaren vill vi för det mesta vara utomhus och då är behovet av enkel hastig tillagad mat stort, gärna i ugnsformat så man kan vara ute medan maten fixar sig själv i ugnen...here we go.....

Kyckling och ris i ugnen                          ( 5 min förberedelse, < 1 h i ugnen ) 200 grader

Stor ugnsform.

3 dl långkornigt ris
5 dl vatten
1 buljontärning ( ex höns)
Salt
1 lök
frusna rotfrukter ( keittojuurekset 1 pss)
1 burk creme fraiche
Kycklingslårben-klubbor
Värm upp 1 dl vatten i micron, lös upp bulj.tärningen. Häll resten av vattnet i formen, tillsammans med det okokta riset. Salta och krydda enlit smak, sätt dit den hackade löken och de frusna grönsakerna. Häll dit buljongen och rör om. Klicka sen ut creme fraichen och lägg klubborna ovanpå. In i ugnen lite över en timme.
Har man inga frysta grönsaker av något slag så hacka dit lite morot eller något annat du hittar i skåpen:)


Korvgryta                                                    ( 12-15 min , ca 20-30 min 200 grader)

Makaroner
Lördagskorv-stång
Krossad ananas 1 burk
1 1/2 dl riven ost
Fryst broccoli
1 brk Creme fraiche ( ev smaksatt)
Pizzakrydda

Koka makaronerna. Medan de kokar skär du korven i bitar, blandar med osten, ananasen och creme fraichen. Kör broccolin hastigt i micron tills de blir lite halvtinade. Blanda med i resten. Krydda med pizzakryddan och även med din fantasi eller vad du har hemma. Smörj ugnsformen och varva makaronerna med korv-röran. In i ugnen ca 20-30 min.

Så där annars så är ärtsoppa och gröt stora favoriter hemma hos oss och man ska ju inte ta det här med matlagning så hårt egentligen. Jag fantiserar. Planerar recept i mitt huvud. Prövar mig fram helt enkelt. Kryddar hejvilt ibland, och resultaten varierar, och blir det RIKTIGT GOTT någon gång så minns jag inte hur jag gjorde!! Irriterande men också varierande. Min sambo vet aldrig riktigt vad maten innehåller ( hehe) och maletköttsåsen är olik varje gång jag gör den.
Något av det enklaste som finns att göra är egen klyftpotatis...något jag aldrig förrän helt nyligen börjat med. Enkelt och gott, och bara att koka korvar eller köttbullar till. Man behöver ju inte ens skala potatisen!!! WOW!
Nu ska jag avsluta med ett visdomsord från min mor som jag aldrig glömmer! Efter mina ätstörningar och när min dotter var liten var jag ganska så hysteriskt med hennes mat och vad hon åt. Kokade, mosade och pureeade. Nyttigt, nyttigt, nyttigt!!!! Det skulle det vara. Absolut näringsrikt. Och BRA skulle hon dessutom äta. Till slut sa min mor när jag återigen tog upp det här med födan:
- Men du, det är ju inte bara MATEN det handlar om att vara en bra mamma, det är ju så mycket annat. Det är ju KÄRLEKEN också!
Så detta är alltså mina tankar när jag slevar upp ärtsoppan eller pulvergröten åt mina barn. Här har ni mina raringar! Ärtsoppa på burk...men jag ÄLSKAR  er!!!

Kommentera gärna om ni vill ha fler recept....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar